Az oldal használatával elfogadja, hogy az oldal Cookie-kat használ: Megértettem!
White Golden Book logo - orvosi könyv, szakkönyv, könyvkiadás
Üdvözli Önt honlapján a
White Golden Book Kereskedelmi és Kiadó Kft. !
 Levelezési cím: 1506 Budapest, 116., Pf. 133.        e-mail: info@whitegoldenbook.hu

 

 

Könyv kereső:     szerzőre   címre   kulcsszóra   

Thomas Dormandy :
A FEHÉR HALÁL - A tuberkulózis története

Könyv: A FEHÉR HALÁL - A tuberkulózis története ( Thomas Dormandy ) - White Golden Book kiadó - orvosi könyv, szakkönyv, könyvkiadás

E könyv a tuberkolózis (tbc) egészének története; társadalmi és művészeti következményeinek teljes áttekintése. A szerző szemléletes, széles látókörű elbeszélése nyomon követi a gyógyulásért folytatott évszázados kutatás történetét s kiegészíti a kór mindenre kiterjedő, közérthető leírásával. Bemutat egyéni sorsokat, orvosokat, művészeket, írókat és zenészeket, akiknek életét és munkáját meghatározta (és gyakran tragikusan rövidre szabta) a betegség. A tuberkulózis híres áldozatai között ott találjuk John Keats mellett a Bronte nővéreket, Chopint, Csehovot és Csokonait, de ez a kór csaknem minden családból érintett valakit. Igazi nagyszabású gyilkos volt, ám nem járványként jelentkezett, hanem állandóan jelen volt a társadalomban ez az egyetlen betegség, amiből kulturális jelenség lett.

Mára szertefoszlott az a különlegesen sűrű levegő, ami a morbus hungaricus-t körülvette és félelmetessé tette mind a társadalom, mind a védtelen családok számára. Eltűntek a tüdőszanatóriumok, és az emberöltőkön át rettegett betegségből előbb tankönyvi fejezet, majd lábjegyzetté zsugorodott. Ám a tuberkulózis egyáltalán nem a múlt betegsége. A Föld jelentős részén még mindig nagyobb gyilkos, mint az AIDS, s Európában és az USA-ban is új, ellenállóbb baktériumtörzsek fenyegetnek újjáéledésével.

A Fehér Halál ugyanakkor nem csupán a tuberkulózis története. A könyv emberi sorsai rádöbbentik az Olvasót, hogy még a reménytelen gyötrelem sem pusztíthatja el a Reményt, és a gyógyíthatatlan betegség nem a végzetet, a belenyugvást és a lemondást jelenthette a szenvedők számára, hanem az önfeláldozás, a kreativitás és a képzelet mozgatóerejét. Ez a Fehér Halál rejtett, értékes üzenete. Thomas Dormandy Budapesten született, 1944-ben érettségizett a Piarista Gimnáziumban, majd 1945-ben családjával együtt Nagy-Britanniába költözött. 1951-ben doktorált Londonban, egyetemi aranyéremmel. Jelenleg is Londonban él feleségével és négy gyermekével. Orvos, tudós, festőművész és író, több mint kétszáz tudományos közlemény és könyv szerzője, számos nemzetközi orvostudományi díj és elismerés birtokosa. Nagy-Britannia, Franciaország és az USA több egyetemén dolgozott meghívott vendégprofesszorként. Az 1976-ban alakult Nemzetközi Szabadgyökkutató Társaság (International Society of Free Radical Research) első elnökévé választotta. A tuberkulózis története életre szóló érdeklődési területet jelentett számára.

A Fehér Halál című könyv tudományos bestseller lett az Atlanti-óceán mindkét oldalán, elnyerte a legjobb tudományos ismeretterjesztő könyveknek adható Aventis-díjat és 2000-ben a New York Association of Public Libaries az öt legfontosabb angol nyelven megjelent könyv közé sorolta. Most a magyar Olvasók is megismerkedhetnek a könyvvel.

Bolti ár: 4900 Ft        Kedvezményes ár: 3900 Ft