Az oldal használatával elfogadja, hogy az oldal Cookie-kat használ: Megértettem!
White Golden Book logo - orvosi könyv, szakkönyv, könyvkiadás
Üdvözli Önt honlapján a
White Golden Book Kereskedelmi és Kiadó Kft. !
 Levelezési cím: 1506 Budapest, 116., Pf. 133.        e-mail: info@whitegoldenbook.hu

 

 

Könyv kereső:     szerzőre   címre   kulcsszóra   

Dr. Ormos Gábor :
A csontkovácsok titkai

Könyv: A csontkovácsok titkai ( Dr. Ormos Gábor ) - White Golden Book kiadó - orvosi könyv, szakkönyv, könyvkiadás

A gerincbetegek száma folyamatosan nő, egyre újabb gerincgyógyító módszerek jelennek meg, amelyek között nem könnyű eligazodni. Az orvosok és a gyógytornászok között is számos a „tévtan”, melyet „helyre kell tenni”. Hazánkban elsőként e témában 1990-ben a „Csontkovácsok titkai” című ismeretterjesztő, majd egy évvel később a „Manuális terápia az orvosi gyakorlatban” című szakkönyv jelent meg. Hatásuk volt e gyógymód hazai elterjedésére, és számos a szerző által alkotott magyar kifejezés került a közhasználatba. Az ott leírtak érvényesek ma is, a helyzet azonban nem javult, hanem inkább bonyolultabb lett.

Az eltelt közel 30 év alatt gombamód szaporodott a csontkovácsok száma és látogatottságuk jelzi a lakosság igényét e gyógymódra. Az egyszerű, helyesen alkalmazott csontkovács műfogások is sokszor hatásosak, szenzációs ez a módszer!

Az elmúlt években a manuálterápiás irányzatok egyre több változata jelent meg, az interneten durva kezelések, helytelen tornagyakorlatok láthatók. Sajnos nem az újabban kifejlesztett finomabb, kevésbé veszélyes technikákat alkalmazzák, és sokszor fel sem merül, hogy a beteg panaszai hátterében súlyosabb betegség állhat.

A „csontkovács technika” legmagasabb szintje - a manuális terápia. Ez az ún. „kopásos-meszesedéses” gerincbetegségek modern diagnosztikai módszere és adott esetben a „kézzel gyógyítás” a legmegfelelőbb kezelés. Fontos, hogy a legjobb kezelés sem lehet eredményes, ha nem helyes diagnózison alapul!

Részletek a tartalomból:

A CSONTKOVÁCSTÓL A KÉZZEL GYÓGYÍTÓ ORVOSIG: A csontkovács fogalma* A manuális medicina/terápia: „kézzel gyógyítás” az orvoslás szintjén.

KÉZZEL GYÓGYÍTÁS A HAZAI NÉPI GYÓGYÁSZATBAN.

A KÉZZEL GYÓGYÍTÁS TÖRTÉNELME: A régmúlt gyakorlata * A kézzel gyógyítás újkora (oszteopátia, kiropraxis) * A manuális terápia kialakulása, hazai története.

EGY KIS ANATÓMIA-MOZGÁSSZERVTAN: Az ízületek szerkezete és típusai * Alapismeretek a mozgásszervi panaszok okainak és manuálterápiás kezelésének megértéséhez * Az ízületi mozgás és mozgáskorlátozottság (ízületi blokk és túlmozgékonyság) * Az ízületek idegei, az ízület érzései (a mozgás, tartás szoftvere).

A GERINC, MINT FUNKCIONÁLIS EGYSÉG: A csigolyaközti kisízületek szerkezete * A porckorong * A csigolya-szegment * A gerinc mozgásai * A gerinc egyik fő tartási funkciója, az állás * A gerincvelő és a gerincvelői idegek * Gerinc eredetű fájdalmak * A gerincvelői válaszreakció, reflextünetek * Egy kis fájdalomtan (Mi, hogyan és miért fáj?).

A KÉZZEL GYÓGYÍTÁS TITKAI: A speciális manuális (kézzel végzett) diagnosztika * A manuálterápia különböző szintjei * A speciális - manuálterápiás - vizsgálat főbb részei és menete * Mi történik a csontkovács/manuálterápiás kezelés során? * A kézzel végzett kezelések mechanikus hatása * A kézzel végzett kezelések „reflexes” hatása * Hogyan jön létre ízületi (csigolyaközti) blokk? * Milyenek a csontkovács/manuálterápiás kezelés műfogásai? * A manuális terápia különböző technikái * A manuálterápia hatásosságának objektív igazolása * Mikor indokolt és javasolt a műfogásokkal való kezelés, és mikor nem? *

Mennyi ideig tart a műfogásos kezelés hatása? * A csontkovács/manuálterápiás műfogások veszélyei és szövődményei (téves diagnózis, előre nem látható okokból bekövetkező szövődmények és a műfogások helytelen technikai végrehajtása).

GYÓGYÍTÁS MŰFOGÁSOKKAL TETŐTŐL TALPIG: Műfogásokkal kezelhető betegségek és tüneteik * Műfogások alkalmazása a nyakon, a háton, a mellkason * Műfogások alkalmazása az ágyéki gerincen (az ágyéki csigolyaközti kisízületek kezelése, csigolya-szegment túlmozgékonysága, instabilitása, porckorongsérv) * Műfogások alkalmazása a keresztcsonttájon, a csípő-keresztcsonti ízületen * Műfogások alkalmazása a felső végtag ízületein (vállfájdalom, könyökfájdalom, csukló- és kézujjfájdalmak), az alsó végtag ízületein (csípőfájdalom, térdfájdalom, az alsó lábszár, a boka és a lábfej fájdalma) * A manuális terápia és a belső szervek betegségei * Különböző manuális terápiák.

GERINCTORNA GYAKORLATOK: A gerinctornáról általában * Nyakfájásra javasolt tornagyakorlatok („bemelegítő” bemozgatások, a nyaki rossz tartás korrekciója, a

nyaki izom erősítése a jó nyaktartás biztosítására, nyakizom nyújtások, mellizom nyújtása * Hátfájásra javasolt tornagyakorlatok ( „bemelegítő”és nyújtó tornagyakorlatok, háti gerinc speciális bemozgató gyakorlatok, hátizom erősítése * Derékfájásra javasolt tornagyakorlatok (miért nem jók a médiában bemutatott gyakorlatok?) * Mi a teendő hirtelen derékfájás esetén? * Krónikusan visszatérő derékfájás * A derék és a medence hibás tartás korrekciója, a derék „stabilizálása”* Az izomerő egyensúly helyreállítása * A hasizom erősítése * A csípő-horpasz izom nyújtása * A piriformis izom nyújtása * A „hamstring” izomzat nyújtása * Fűző, deréktámasztó övek viselése.

Jelen könyv célja kettős: a gerincfájósok számára ismeretterjesztés és a csontkovácsolást/manuálterápiát már alkalmazóknak javasolt ismeretek átadása. A könyv tartalmazza a csontkovácsság történetét, kibővítve a természetgyógyászat hazai témakörével, de legfontosabb mondanivalója, hogyan hat és mire alkalmas a „kézi műfogásokkal” gyógyítás. A tornagyakorlatok fejezetet azért tartottam szükségesnek, mert a gerincpanaszok okainak megfelelő gyakorlatokat kell végezni, végeztetni.

Cél az, hogy e könyvből okuljanak a betegek és gyógyítóik is!

Bolti ár: 6900 Ft        Kedvezményes ár: 5900 Ft